Sankta Lucia

Född som aristokrat

Jungfrumartyr.

Död cirka 304 .

Firas 13 december .

Det är inga tvivel att S:ta Lucia led martyrdöden i Syracusa på Sicilien , där en av de första kristna församlingarna bildades. Diokletianus kallade sig själv Jovius (Jupiter-lik) och som sådan representant på jorden beordrade han år 303 att krossa alla samhällsfientliga ideologier i det romerska kejsardömet. Lucias minne vördades tidigt och det kan bero på att Diokletianus inte helt lyckades med de kristna. Lucia blir vittne till romarnas grymheter och det påskyndar freden inom romarriket. År 313 blev den kristna kulten accepterad.

Det sägs att den gamla handikappade mamman hette Eutikia , som på grekiska betyder ” tur ”, led av allvarliga blödningar. Lucia skrev under sin egen dödsdom då hon under en pilgrimsfärd till Sankta Agathas grav i Katanien fick en uppenbarelse. Sankta Agatha : ”Varför ber du mig om det du själv kan göra? Din tro är nog”. Så avgav hon kyskhetslöfte och löfte att skänka allt hon ägde av värde till de fattiga om hennes kroniskt sjuka mor blev frisk. Lucia blev bönhörd. Modern tillfrisknade.

Lucia gav så bort allt hon äger - inklusive sin fästman och sålde sina juveler till de fattigas förmån. Eftersom den adliga Lucia hade egendom förmodar man att hon var faderlös och enda barnet och följaktligen fått ärva. Hennes adlige friare, en ung patricier, blev galen och angav henne till stadens romerske prefekt Pascania. Hon stod emot alla försök att avsvärja sig sin tro.

Rättegång åtföljd av våldtäktsförsök, tvångsvistelse på bordell, misshandel och tortyr ) När fångvaktarna skulle föra bort henne var hon så orubblig (i sin tro?) att hon även slet ut ett antal oxar. Så man såg som enda lösning att elda upp henne , men bålet brann och slocknade och hon var orubbad.

Enligt sägnen ångrade sig den försmådde friaren bitterligen då han fick se Lucia framför sina plågoandar. Han bönföll henne att avsvärja sin tro, ta tillbaka sina löften och gifta sig med honom . Trots att Lucia var blåsvullen var hon fortfarande mycket fager och skönast var hennes ögon. Den åtrå som han hade till henne och framför allt till ögonen fick Lucia att plocka ur även dem för att gå skuldfri från denna världen. Denna gest sågs från ovan som en så god gärning att ärkeängeln Rafael belönade henne med ett par underbart strålande ögon, egentligen bara ett par mycket snyggare än dom förra. Det sägs att det är därför kvinnor från Syracusa ska ha de vackraste ögonen.

Såsom aristokratdotter gavs emellertid möjligheten att halshuggas (enligt grekisk tradition) men hon kan också ha stuckits ihjäl med svärd genom halsen (latinsk tradition). I Syrakusa finns än idag en kolonn i Basilica di Santa Lucia al Sepolcro där det påstås ha skett .

Ingen tillförlitlighet kan ges historien om att hon stämplades som kristen av hennes avvisade friare och sedan mirakulöst räddades från att brännas på bål genom att gömma sig på en bordell . Sant så det räcker är att hon slutligen dog av en knivstöt genom strupen.

BILD: Jungfru med dolk genom halsen och svärd eller oxhorn i handen .
Ibland också med en lampa.
Samt jungfru med sina ögon på en bricka eller i handen .

S:ta Lucias namn, som härstammar från ”ljus”, var den troliga orsaken till att hon åberopas vid ögonåkommor. Skyddar bönder och blinda . Fram till tusentalet låg hennes kropp i Syracusas katakomber ” svartsjukt bevakad av Syrakusas befolkning ” står det i helgonböckerna. När den bysantinske generalen Giorgio Maniace ”befriade” Syrakusa från araberna fördes kroppen till Konstantinopel. Därifrån togs hon som krigsbyte till Venedig år 1204. Seriösa forskare tror att det faktiskt är Lucia. 1978 kidnappades Lucias stoff (relik) från Syrakusa men återfanns på luciadagen.”Först kommer Lucia , sen partiet” är Syracusas borgmästares motto . Det ska inte behövas fler martyrer - vi måste lära oss att leva i fred !

Stockholmstidningen korade den första svenska lucian 1927 ? och först då blev det allmänt spridd sedvänja. Allt sedan saffran introducerades på 1600-talet har svenskar dock använt saffran för att locka solen åter. Den får färg av krocin , smak av safranal , bitterhet av picrokrocin .”